WordPress is zowel in Nederland als wereldwijd misschien wel het meest populaire content management systeem (CMS). Hier zijn uiteraard goede redenen voor. Zo wordt van WordPress gezegd dat het overzichtelijke, gebruiksvriendelijke software is. Bovendien is dit open source software, oftewel, je mag er gratis van gebruikmaken. Of dat je website als geheel ook gratis maakt? Dat natuurlijk in principe niet. Lees verder om te weten hoe de vork precies in de steel zit.
WordPress is gratis. Of toch niet?
In letterlijke zin is het correct om te stellen dat WordPress gratis is. De software waar WordPress op draait kun je namelijk inderdaad gewoon kosteloos gebruiken. Daarmee kan WordPress daadwerkelijk een streepje voor hebben ten opzichte van andere CMS’en. Echter zijn er natuurlijk nog behoorlijk wat facetten die ervoor zorgen dat je toch wel degelijk geld betaalt voor je website. In de volgende alinea noemen we de belangrijkste van deze facetten.
Aan welke facetten zijn kosten verbonden?
Of je nu een WordPress website hebt of een site op basis van een ander CMS, de volgende facetten zullen hoe dan ook kosten met zich meebrengen:
- Je zult een (web)hosting provider moeten vinden die je website zal hosten. Daar betaal je doorgaans een maandelijks bedrag voor. Dit kan een paar tientjes zijn, maar voor grote, complexe sites kan dit oplopen tot honderden euro’s.
- Je zult een domeinnaam moeten registreren. Daarmee koop je als het ware een site-url of -adres. Normaliter kost je dat een paar tientjes per jaar.
- Ontwerp, structuur en thema’s. Vooral hiervan kunnen de kosten enorm uiteenlopen. Laten we vooropstellen: WordPress zelf biedt mogelijkheden om geheel kosteloos tot een bepaald ontwerp te komen. Daarnaast zijn er diverse thema’s en plug-ins die je gratis kunt downloaden, installeren en gebruiken. Wie evenwel echt wil opvallen met een website zal waarschijnlijk eerder geïnteresseerd zijn in de wat specialere thema’s. Daar moet je dan meestal wel voor betalen. Uiteraard kun je ook een externe webdesigner hiervoor aan het werk zetten. Al bij al kunnen deze kosten oplopen tot honderden of zelfs duizenden euro’s. Deze kosten zijn eenmalig, al zal daarna het geheel uiteraard wel onderhouden moeten worden.
- Als je een webshop aan je site wilt toevoegen, dan zul je hier eveneens misschien in moeten investeren. Een webshop toevoegen zou kunnen via een plug-in. Sommige plug-ins zijn daarbij zelfs gratis, al zijn de mogelijkheden daarvan wellicht wat beperkt. Wie een unieke of uitgebreide webshop wil zal dus moeten investeren in premium plug-ins, dikwijls voor hooguit enkele honderden euro’s per jaar.
- Tenslotte staat vast dat je met WordPress veel zelf moet doen. Dit kost je dus een hoop tijd, en daarmee in feite ook geld.
Met welke bedragen kun je uiteindelijk rekening houden?
Inmiddels heb je ongetwijfeld in de gaten dat de kosten van je WordPress site enorm afhangen van wat voor website je precies wilt. Groter, uitgebreider en meer speciale functionaliteiten houden automatisch meer kosten in. Voor een kleine, eenvoudige site zonder webshop zou je de kosten, mits je er zelf veel tijd in steekt, kunnen beperken tot enkele honderden euro’s per jaar.
Een maatwerk website met een webshop en een complexe structuur kost je echter hoe dan ook (tien)duizenden euro’s om op te bouwen en vervolgens ook nog eens vele honderden euro’s per jaar aan onderhoud en hosting en dergelijke.
Lees hier meer over het installeren van WordPress.