Tijd voor wordpress logo klein

Wat zijn backlinks?

Datum: juli 5, 2022
Categorie: WordPress Tips

Samenvatting Artikel

Een backlink is een hyperlink die vanuit een externe website linkt naar jouw site. Een internetgebruiker die op die link klikt, komt dan dus op jouw website terecht. Backlinks spelen een niet te onderschatten rol in je online vindbaarheid. 

Waarom backlinks zo’n belangrijke rol spelen in de online marketing en in je SEO-strategie, lees je in de volgende alinea. In de alinea’s daarna gaan we dieper in op backlinks van hoge kwaliteit en geven we je nog verschillende adviezen over het verzamelen van deze externe linkjes.

De plaats van backlinks in linkbuilding

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van SEO (Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie). Dat houdt in dat je met linkbuilding ervoor kunt zorgen dat jouw website hoger wordt getoond in de zoekresultaten in Google en andere online zoekmachines. 

Bij linkbuilding draait het in feite allemaal om het verzamelen van (kwalitatieve) backlinks. Een backlink kent namelijk autoriteit toe aan jouw website, en dat heeft weer gunstige gevolgen voor je Google-ranking. In principe kun je ervan uitgaan dat hoe meer backlinks je hebt, hoe beter het voor je ranking uitpakt. Echter is de kwaliteit van je backlinks eveneens van enorm belang. Hieronder lees je waar een backlink van hoge kwaliteit aan moet voldoen.

Zo herken je backlinks van hoge kwaliteit

Waar een aantal jaar geleden voor je linkbuilding het aantal backlinks nog veruit het belangrijkst was, daar ligt nu de focus veel meer op de kwaliteit van deze links. Dit is waar een kwalitatief goede backlink zoal aan moet voldoen:

 • De backlink moet geplaatst zijn op een externe website met een thema dat raakvlakken vertoont met jouw bedrijf, en de producten en/of diensten die je aanbiedt.
 • Het artikel of blog waarin je backlink ‘verpakt’ zit moet eveneens relevant zijn. Bovendien wordt er waarde gehecht aan sterke, inhoudelijke artikelen met een hoog informatief gehalte.
 • Je backlink is voorzien van een sterke anchortekst. De anchortekst, vaak ook kortweg anchor genoemd, is het kleine stukje tekst (meestal bestaande uit één of enkele woorden) waarop je klikt voor het openen van de link. De anchor is meestal gelijk aan een veelgebruikt zoekwoord.
 • Al je backlinks moeten op ‘natuurlijke’, ofwel geloofwaardige, wijze zijn ontstaan. Het in enorm hoog tempo verzamelen van backlinks wordt door Google namelijk gezien als onnatuurlijk en ongeloofwaardig. Je linkbuilding activiteiten kunnen dan juist een averechts effect sorteren.

Backlinks verzamelen? Zo doe je dat!

Er zijn verschillende manieren om zelf of met behulp van een extern online marketingbureau te zorgen voor meer backlinks en daarmee een rijker linkprofiel. Voorbeelden van technieken die je kunt toepassen zijn:

 • Maak vermeldingen aan op startpagina’s en bedrijvenwebsites.
 • Kies voor een linkbuilding platform waarop je en overzicht hebt van kwalitatieve linkbuilding websites.
 • Schrijf blogs om op externe blogsites te plaatsen.
 • Vraag aan populaire media of je er eens een gastblog mag schrijven.
 • Schrijf een persbericht en publiceer dit.
 • Gebruik social media om daar, onder meer in reacties, te verwijzen naar je website.
 • Publiceer de best mogelijke content op je eigen website en zorg ervoor dat je (potentiële) klanten en andere geïnteresseerden hiervan op de hoogte zijn. Wellicht zorgen deze mensen dan zelf voor meer backlinks.
Uitgelichte afbeelding
Wat zijn backlinks feature image 01
Recente blog artikelen
Nadelen van WordPress plug-ins
Wie met Wordpress werkt kan er niet omheen: plug-ins. Lees hier de nadelen, maar ook de voordelen van plug-ins.
Art Solution
Wil je een schilderij van jezelf of een dierbaar persoon laten schilderen? Dan ben je bij Art Solution helemaal op het juiste adres. Art Solution heeft meer dan 15 jaar ervaring...
MoST Dekens
De beste websites zijn websites die simpel en functioneel zijn. De nieuwe website van MoST Dekens is hier het perfecte voorbeeld van. Most Dekens is een webshop die...