Tijd voor wordpress logo klein

Hoe WordPress installeren (verschillende manieren)

Datum: januari 24, 2022
Categorie: WordPress Informatie

Samenvatting Artikel

WordPress geldt vermoedelijk als het meest gebruikte Content Management Systeem. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want met het open source programma WordPress kun je je website volledig zelf in beheer houden. Bovendien kun je in principe gratis van WordPress en veel van de aanvullende plug-ins gebruikmaken. 

Daarentegen zul je met een WordPress-website uiteraard wel veel handelingen zelf moeten verrichten. Nu staat dit programma weliswaar bekend als gebruiksvriendelijk, toch zul je je er goed in moeten verdiepen om er een succes van te maken. Vanzelfsprekend begint dit alles met de installatie. Hoe het installeren van WordPress in z’n werk kan gaan wordt in dit artikel uitgelegd.

Waar moet je vooraf voor zorgen?

Als je ervoor hebt gekozen een WordPress website te nemen, dan zul je voordat je dit programma installeert voor een aantal dingen zorgen, te weten:

  • Je zult ruimte op een server moeten huren. Dit wordt ook wel (web)hosting genoemd. Deze serverruimte kun je huren bij diverse externe hosting providers.
  • Het hostingpakket waar je bij een provider voor kiest zal voldoende ondersteuning moeten bieden aan het ‘dragen’ van een WordPress site. Gelukkig zijn de vereisten van WordPress dusdanig dat de meeste providers hier wel aan tegemoet komen.
  • Zorg voor een MySQL-database. Deze heb je nodig voor het opslaan van al je content, wijzigingen en persoonlijke instellingen. Deze database maak je aan bij je hosting provider.
  • Je hebt een FTP-server (ook wel FTP-client genoemd) nodig om straks alle informatie te kunnen uploaden. De FTP vormt als het ware de verbinding tussen je computer en de server waar je van gebruik gaat maken.

De stappen van een handmatige installatie

Wanneer je daadwerkelijk WordPress wilt gaan installeren ga je simpelweg eerst naar hun website. Je zult daar snel genoeg de benodigde downloadknop vinden. Vervolgens zul je de volgende stappen gaan doorlopen:

  1. Download het programma en pak de bestanden uit het zipbestand uit.
  2. Maak een gebruikersnaam en een database aan via het control panel van je hosting provider.
  3. Zoek het bestand wp-config.php of wp-config-sample.php, open dit via een tekstverwerkingsprogramma en vul de correcte database gegevens in. Zorg dat dit bestand naderhand in ieder geval wp-config.php heet.
  4. Upload alle benodigde bestanden via FTP.
  5. Ga naar het installatiebestand en installeer WordPress.

Alternatieve manier om WordPress te installeren

Het lijkt in eerste instantie wellicht het meest logisch om WordPress op de hierboven omschreven manier te installeren. In de praktijk pakt dit echter vaak anders uit. Je hebt namelijk een grote kans dat je WordPress helemaal niet handmatig hoeft te downloaden en installeren, maar dat je dit ook min of meer automatisch via het control panel van je hosting provider kunt doen. Veel van deze providers bieden deze service in ieder geval wel aan.

Als je WordPress kunt downloaden en installeren via de webhosting partij waarmee je in zee bent gegaan, dan hoef je alle hierboven genoemde stappen niet te doorlopen. Via het control panel van je provider kun je dan namelijk via een paar klikken WordPress installeren, waarna je meteen echt kunt beginnen met het vormgeven van je website.

Uitgelichte afbeelding
Wordpress installeren uitgelichte afbeelding 01
Recente blog artikelen
Nadelen van WordPress plug-ins
Wie met Wordpress werkt kan er niet omheen: plug-ins. Lees hier de nadelen, maar ook de voordelen van plug-ins.
Wat zijn backlinks?
Een backlink is een hyperlink die vanuit een externe website linkt naar jouw site en een bepaalde 'linkwaarde' meegeeft.
Art Solution
Wil je een schilderij van jezelf of een dierbaar persoon laten schilderen? Dan ben je bij Art Solution helemaal op het juiste adres. Art Solution heeft meer dan 15 jaar ervaring...