Als je als onderneming een zo groot mogelijk publiek wilt bereiken, je klantenbestand wilt uitbreiden en je omzet wilt verhogen, dan ontkom je er bijna niet aan om je producten (ook) via het internet te gaan verkopen. Mocht dit laatste je bedoeling zijn, dan zou je een webshop op poten kunnen zetten. Of met andere woorden: je zult je op het terrein van de e-commerce moeten gaan begeven.
Het goede nieuws is dat hier minder werk bij komt kijken dan menigeen denkt. Vooral als je een webshop van Shopify of Mijnwebwinkel neemt zou je deze al snel ‘live’ kunnen hebben staan. Tussen deze beide genoemde webshop programma’s zitten overigens enkele overeenkomsten, maar ook een aantal verschillen. Zo is één verschil tussen Mijnwebwinkel en Shopify de herkomst, want Mijnwebwinkel is een Nederlands programma, terwijl Shopify uit Canada afkomstig is.
Daarnaast geldt WooCommerce als één van de meest gebruikte webshop programma’s. WooCommerce is in feite een plug-in van het in beginsel gratis te gebruiken (en open source platform) WordPress. Wat het belangrijkste verschil is tussen Shopify, Mijnwebwinkel en WooCommerce, daar kom je achter als je dit artikel leest. Hieronder gaan we per platform namelijk dieper in op de bestaande voor- en nadelen.
Over Mijn Webwinkel
Zoals gezegd zit er achter het e-commerce platform Mijnwebwinkel een Nederlandse organisatie. Voor sommige mensen is dat een voordeel, want er is geen sprake van eventuele taalbarrières en dit programma is natuurlijk uitermate geschikt voor de Nederlandse markt. Bovendien is support altijd in het Nederlands beschikbaar. Bij andere platformen is dat niet consequent het geval.
Mijnwebwinkel mag dan wel in Nederland tot stand zijn gekomen, over het algemeen doet dit platform kwalitatief zeker niet onder voor grote, bekende webshops uit andere landen. Zo is een voordeel aan Mijnwebwinkel dat producten makkelijk in te voeren zijn, dat de online vindbaarheid van je webshop goed is, dat je het kunt koppelen met tal van boekhoudprogramma’s en dat je altijd aanspraak contact kunt opnemen met de klantenservice als je te maken hebt met technische problemen of vragen.
In theorie zou je gratis gebruik kunnen maken van Mijnwebwinkel, al is dat wel alleen mogelijk als je met een subdomein werkt. Je kunt dan bovendien slechts hooguit tien producten online zetten. Wanneer je een eigen domein hebt en/of meer producten te koop wilt zetten in je webshop, dan zul je wel voor de diensten van Mijnwebwinkel moeten betalen, al gaat dat zeker niet om hoge bedragen; doorgaans hooguit enkele tientjes per maand.
Over Shopify
Wereldwijd gezien kan het niet anders of Shopify is een stuk bekender dan Mijnwebwinkel. Shopify staat bekend als organisatie die je het hosten van je website uit handen neemt. Het grote voordeel daarvan is dat Shopify er voortdurend voor zorgt dat je webshop altijd snel functioneert en goed beveiligd is. Daar heb je dan zelf dus helemaal geen omkijken naar.
Net als Mijnwebwinkel werkt Shopify verder zeer gebruiksvriendelijk. Shopify staat ook nog eens te boek als een bedrijf waar de klantenservice uitstekend geregeld is. Waar je wel rekening mee moet houden is dat deze support niet in het Nederlands wordt aangeboden. Je zult dus in het Engels uit de voeten moeten kunnen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want veel van de termen in het Shopify platform zijn uiteraard ook in het Engels.
Al bij al maak je met Shopify hoe dan ook een veilige keuze. Als er toch nadelen van Shopify genoemd moeten worden, dan is het dat dit iets duurder kan uitvallen dan andere platformen en dat er weleens jargon wordt gebruikt dat alleen bij Shopify gangbaar is en waar je dus even aan zult moeten wennen.
Over WooCommerce
Zoals gezegd geldt WooCommerce als een plug-in voor het Content Management Systeem WordPress. In principe zou je gratis van deze programma’s gebruik kunnen maken, al zitten hierbij wel enkele addertjes onder het gras. Zo is het aantal gratis beschikbare thema’s (soms ook templates genoemd) beperkt. Daarnaast dien je voor je domein en de hosting natuurlijk nog wel te betalen. Toch kan niet worden ontkend dat gebruik maken van WooCommerce meestal goedkoper uitvalt dan wanneer je kiest voor programma’s als Shopify of Mijnwebwinkel.
Voordelen WooCommerce
Los van het kostenplaatje is er een aantal positieve aspecten te noemen met betrekking tot WooCommerce. Zo kent deze plug-in een uitstekende integratie met WordPress, worden de producten die je te koop aanbiedt op een fraaie manier getoond en kun je van zeer veel verschillende plug-ins gebruik maken, vaak ook nog eens gratis. De gebruiksvriendelijkheid van WooCommerce zit ook op een goed niveau.
Bovendien kan je keuze voor dit platform gunstig uitpakken voor je Google-ranking en dus je online vindbaarheid. Uniek aan WooCommerce is verder dat je je gehele webshop altijd in eigen beheer hebt. Je kunt dus altijd over alle statistieken beschikken en aanpassingen kun je te allen tijde zelf en direct doorvoeren.
Nadelen WooCommerce
Zoals elk programma heeft het e-commerce platform WooCommerce ook enkele nadelen. Bij WooCommerce is het aantal gratis te gebruiken thema’s zoals gezegd beperkt en ook kun je soms worden geconfronteerd met kosten die je niet had verwacht. Het is dus zaak daar goed op toe te zien. Wat betreft support en klantenservice kan WooCommerce doorgaans ook niet tippen aan het niveau van Mijnwebwinkel en met name Shopify – tenzij je met een internetbureau werkt die je ondersteunt met WordPress.
Wie gebruik maakt van WooCommerce zal daarnaast zelf moeten investeren in beveiliging en ‘performance’ van de webshop. Tenslotte is WooCommerce wat betreft specifieke functies soms enigszins beperkt als je niet werkt met een maatwerk WordPress website, maar met een beperkt thema.