Tijd voor wordpress logo klein

Is WordPress veilig?

Datum: januari 24, 2022
Categorie: WordPress Informatie

Samenvatting Artikel

WordPress is een content management systeem (doorgaans afgekort tot CMS), oftewel software op basis waarvan je een website kunt opzetten, inrichten en aankleden. Van alle CMS’en behoort WordPress duidelijk tot de meest populaire. Dit komt onder meer doordat iedereen WordPress in principe gratis kan gebruiken. Dat zorgt ervoor dat dit een laagdrempelig programma is waarmee je bovendien alles in eigen beheer houdt. Wel is zelf een goede website opbouwen via WordPress natuurlijk een flinke klus, al valt dat voor mensen met ervaring hiermee of genoeg kennis van online marketing ook nog wel mee.

Veiligheid WordPress

Soms klinkt er ook kritiek op WordPress. Zo zou de beveiliging van WordPress websites niet goed genoeg zijn, getuige ook de honderdduizenden hacks van WordPress websites die elk jaar plaatsvinden. De praktijk leert echter dat het gros van deze hacks voorkomen had kunnen worden. Zolang je je zaakjes goed op orde hebt is een WordPress site wel degelijk net zo veilig als een site van een gemiddeld ander CMS.

Wist je dat: “Het bedrijf achter WordPress Automattic heet en dat er ruim 2.000 mensen werken?”

Hoe je zorgt voor de juiste beveiliging wordt duidelijk als je ook de volgende twee alinea’s leest.

Om deze redenen kan een WordPress site kwetsbaar zijn

Het is om de volgende redenen dat een WordPress website kwetsbaar kan zijn en daarmee dus extra vatbaar voor een mogelijke hack:

 • Wanneer je WordPress site draait op verouderde software.
 • Als je gebruik maakt van bepaalde plug-ins en/of thema’s die kwalitatief niet goed zijn óf die verouderd zijn, wellicht omdat je geen update hebt laten uitvoeren.
 • Hackers kunnen op welke manier dan ook je inloggegevens bemachtigen.
 • Je maakt gebruik van een zwak wachtwoord dat door een hacker makkelijk geraden kan worden.
 • Hackers kunnen zelf plug-ins bouwen en aanbieden aan eigenaren van WordPress sites. Op die manier kunnen website-eigenaren de problemen zelf in huis halen.

Met deze tips zorg je voor de optimale beveiliging

Goed, nu we weten wanneer een WordPress website extra kwetsbaar is voor cybercriminaliteit is het tijd om tips te verstrekken waarmee je de beveiliging op het gewenste niveau kunt krijgen:

 • Als je een update krijgt aangeboden vanuit WordPress, dan is het aan te raden deze update altijd meteen te laten uitvoeren. Het maakt hierbij niet uit welke zaken precies geactualiseerd worden. Belangrijk is dat je met de meest recente versie veel minder kans maakt om slachtoffer te worden van online criminaliteit.
 • Download en installeer alleen thema’s en plug-ins waarvan is aangetoond dat ze betrouwbaar, veilig en kwalitatief goed zijn.
 • Update ook altijd je thema’s en plug-ins zodra dit je wordt aangeboden.
 • Bedenk een originele inlognaam met een moeilijk te raden wachtwoord. Schrijf dit wachtwoord nergens op (op papier noch in een computer of smartphone) en deel het met niemand.
 • Kies een hosting provider die te boek staat als veilig en betrouwbaar.
 • Stel een firewall in voor je WordPress site.
 • Houd je volledige computer vrij van virussen.

Uitgelichte afbeelding
WordPress veilig uitgelichte afbeelding 01
Recente blog artikelen
Nadelen van WordPress plug-ins
Wie met Wordpress werkt kan er niet omheen: plug-ins. Lees hier de nadelen, maar ook de voordelen van plug-ins.
Wat zijn backlinks?
Een backlink is een hyperlink die vanuit een externe website linkt naar jouw site en een bepaalde 'linkwaarde' meegeeft.
Art Solution
Wil je een schilderij van jezelf of een dierbaar persoon laten schilderen? Dan ben je bij Art Solution helemaal op het juiste adres. Art Solution heeft meer dan 15 jaar ervaring...